tisdag, augusti 08, 2006

Megafonen


Eftersom klacken verkligen var en av de saker som var bättre förr kan det tyckas underligt att måla upp konservatism som ett av våra största problem just nu. Men så är det faktiskt. Vi står och stampar i ett gammalt unket ideal som inte fungerar längre, knappt några förändringar accepteras och alla står och väntar på att östra skall spontanutbrista i tung sång, på ett sådär härligt brittiskt vis. Fint. Det fungerar ju verkligen jättebra.


Vill man få med sig max femhundra personer i varje sång, se alla ramsor klappas sönder, var nöjd med att tjugo procent av klacken nere i Landskrona sjöng samtidigt, ja då är det väl bara att köra på. Vill man ha med hela Östra Stå nästan jämt, Norra Stå ofta och sittplats ibland, ja då måste en hel del stolthet sväljas och flera nya grepp tas.


Megafoner. Till exempel.


Jag förstår inte motståndet mot megafoner. Jag förstår inte varför vi inte har megafoner på varje match. Jag. Förstår. Det. Inte.


Det hela är fullständigt obegripligt. Var eviga gång megafoner funnits på plats skall det gnällas. Trots att det exempelvis mot djurgården bevisligen blev bättre tryck över i stort sett hela Östra Stå. Kan inte någon förklara för mig vad det är som är dåligt med att de personer som leder sången hörs bättre? Kan inte någon förklara för mig vad det är som är sämre med att hela Östra Stå hör vilken sång som startas istället för de fyrtio personer som står bredvid P-Mats?
Det kommer inte att bli tokig Fenerbahçe-stämning det första som händer. Det kommer inte att dåna bort till Tynnered, men det kommer att bli bättre. Och det kommer att bli bättre och bättre ju mer vi lär oss. Desto mer vana vi skaffar oss desto större möjligheter att integrera resten av Gamla Ullevi in i klacken. Östra kommer ryckas med vid fler tillfällen och i sinom tid är det dags att skicka bort folk mot Norra.


För säkerhets skull vill jag tillägga att det naturligtvis inte handlar om att alla ramsor och sånger skall startas medels megafon. Spontanitet har naturligtvis ett egenvärde men för att hålla sångerna igång, för att verkligen skapa tryck vid vissa givna tillfällen och för att hetsa, hetsa, hetsa oss själva är det ett oslagbart verktyg. Vi måste sikta högre och längre . Det är säkert jättetrevligt för vissa att känna gemenskapen med sjuttio andra på en blåsig läktare i division två. Att bekräfta varandra med mysiga ramsor som kanske hörs till andra sidan plan. Men på allvar. I allsvenskan? Det skall dåna på Gamla Ullevi! Vi måste ha ambitionen att hela Östra Stå skall sjunga. Det sker inte genom att vi står och internsjunger i en liten klick i mitten. Alla skall med! – för att stjäla från socialdemokraterna.


Därtill vill jag dessutom nämna att det finns folk som verkligen behöver en megafon. Kunnandet finns, pondusen finns, men rösten kanske sviker lite ibland? Dom hörs helt enkelt inte.

5 Comments:

At 8/8/06 15:46, Anonymous Anonym said...

Håller med till fullo.

 
At 8/8/06 17:29, Anonymous Anonym said...

Megofon till alla!!

 
At 8/8/06 19:55, Anonymous Anonym said...

håller med fullständigt,megafon är ett måste för att få med oss mer folk i sångerna o skapa bättre tryck på läktarn,ett bra hjälpmedel så varför ställa sig emot det?förstår inte riktigt dessa gnällspikar som inte vill ha megafonen på plats!

 
At 13/8/06 11:57, Anonymous Kålle said...

Allt utvecklas, det borde också GAIS klacken göras. Konservatism är sällan till plus...
Megafon bö ju testas och utvärderas. Lätt att utvärdera om det filmas eller spelas in. Jag hörde förresten att Makrillarna vunnit 50 000 till en tifo. Vad kostar en megafon ;-)

 
At 14/8/06 15:06, Anonymous Anonym said...

Så länge folk är ansvarstagande nog att inte lämna över megafonen till något läktarfyllo.

För att sedan kommentera dina inlägg i sin helhet: Har varit exilgaisare i flera år mellan de senaste allsvenska säsongerna, och skillnaden i klacken är tydliga. Det var verkligen mycket bättre förr. Får la hoppas det vänder, på något sätt. Dock fortfarande bättre än mitt exilalternativ Umeå FC; ett par hundra gubbar och bandyapplåder. För övrigt var Anton inte bra nog när han spelade på topp med Steve Galloway heller.

 

Skicka en kommentar

<< Home