tisdag, augusti 08, 2006

Trumman


Shit. Jag kommer verkligen bli hängd för det här. Men va fan, here goes.


Sånger som klappas sönder. Sånger som dör ut direkt. Sånger som saknar tryck. Känner ni igen er från GAIS matcher möjligen? Allt detta kan åtgärdas med en trumma. Allt.


Låt mig illustrera med ett litet exempel. Sången ”Heja Grönsvart – Heja GAIS” tenderar att efter tio sekunder gå fortare än en hurtig aerobicsinstruktör på affe. Om vi skulle våga vara lite progressiva och byta ut det ena ”Heja GAIS” mot ett kraftigt ”BOM BOM” (samtidigt som hela Östra klappar två ”långa” klapp så där fint över huvudet) skulle den kunna rulla hur länge och tungt som helst, i samma fina tempo. HEJA GAIS – BOM BOM – HEJA GAIS – BOM BOM.


Sjukt.

Bra.


Det är känsligt det här med trumma, jag vet. Det finns folk som kommer läsa det här och undra om jag vill ha dragspel och bas också. Det finns folk som kommer läsa det här och vilja förvisa mig till Scandinavium. Det finns folk som kommer ta med en trumma till Gamla Ullevi och tvinga mig att äta den.


Jag vet att det finns en enorm skepsis mot trumma, jag vet. Men snälla. Ni måste sluta kissa ner er av lycka när ni tänker på stämningen mellan Preston-Norwich 1976 - ”Dom behövde ingen trumma!”. Jag har bara en sak att säga: Portsmouth.


Dom jävlarna har en helt sjuk stämning på sina matcher och (tada!) dom har trumma. Portsmouth är ett av de få lagen i england som fortfarande har ett riktigt fetställ matcherna igenom. Portsmouth har fattat grejen. Trumman håller takten och ökar uthålligheten med hundra procent. Trumman är framtiden. Så då finns det inte ens anglofila motargument kvar.


Två saker till bara. Med trumma följer ansvar och nya sånger. Ansvaret blir tungt för den som skall stå för trummandet. Det gäller att veta hur fort eller långsamt det skall trummas och framförallt när det skall trummas. Vi vill givetvis inte ha en dåre som trummar matchen igenom, som inte har koll på våra sånger och som trummar för fort eller för dåligt. Det är som med den härliga, härliga megafonen, det gäller att välja sina tillfällen. Dessutom kommer det behövas nya sånger med trumvänlighet och gamla kanske måste göras om på sådant sätt som jag så elegant illustrerat ovan. Mer om det i nästa inlägg. Men ingen som satt sin fot på en Gaismatch den senaste tiden kan väl tycka att det skulle vara något negativt med lite nya sånger.


Alltså. Mer stämning, bättre tryck, takt och känsla samt nya sånger. Ni ser, trumhatare, ni har inga argument.

8 Comments:

At 8/8/06 20:02, Anonymous Anonym said...

ett känsligt ämne detta här med trummans vara eller inte vara,personligen tycker jag som dig att en trumma som används rätt är ett utmärkt redskap för att skapa ett bättre tryck på läktaren.
Så jag är absolut för trumma,min uppfattning är den att de e dom "äldre" som är emot både trumma och allt annat nytänkande då vi minsann skall vara unika och köra vårat eget race,tyvärr gör denna rädsla bland vissa för nya saker att vi hela tiden tappar gentemot andra och kommer fortsätta göra det tills vi är nästintil obefintliga om inget görs,vi måste börja skapa kaosstämning på läktarn,hoppa sjunga och rusa ner mot plank när det blir mål,men som sagt trumma skulle vara en bra och nödvändig start för att återigen få liv o rörelse i våran klack!

 
At 8/8/06 23:29, Anonymous Anonym said...

Ta en hel samba orkester som cupfinalen mot Kalmar för 20 år sedan så att folk kan kasta sina flaskor på dem istället för domaren.

 
At 9/8/06 09:47, Anonymous Anonym said...

Kanske läge för de s.k. "äldre" att ta ett steg åt sidan alternativt flytta över till Norra eller tom sittplats. Jag tror tyvärr att kidsen är mer hämmade av de gamla klackrävarna än vad många vill/vågar inse. Tänk dig själv att du som 16-åring, full av entusiasim och glöd, kommer dragandes till Östra med en trumma bara för att sekunden senare få en ond blick av en 35-årig snubbe på 190 cm och 95 kg som ber dig fara åt helvete. Skulle du komma tillbaka??

Å andra sidan (freudiansk motsägelse) så undrar man ju lite lätt vad det är för fel på dagens kids. Ingen stake? Nä, kom igen nu ni lite yngre och ta striden med de äldre. Generationsväxlingen är ett måste och ju förr den sker desto bättre.

Dessutom så undrar man ju lite stillsamt varför den äldre generationen är så pigga på att uttrycka sina åsikter om nya fenomen såsom megafon och trumma samtidigt som man förespråkar en generationsväxling. Det hänger liksom inte ihop. Det måste väl för f-n var de yngre som bestämmer vad som skall bli deras grej. Man kan ju inte deltaga i något man inte brinner för.

GAIS on!

 
At 9/8/06 16:32, Anonymous Anonym said...

Håller med dig till trehundra procent i den här frågan och har också haft det uppe för diskussion på .nu, men konservatismens kraft är stor.

Mvh

Rösereds-Nicke

 
At 10/8/06 23:58, Anonymous K B said...

Östra stå har haft trumma förr. I premiären mot Förorten 2000 stod en chilenare och bonka, lite till höger om klacken.
Du ser, trumknullare, du har inga argument.

 
At 15/8/06 12:00, Anonymous Atletiker said...

helt rätt. Så är det. Utan tvekan.
Var på bandy för första gången i vintras. Full,javist..allteftersom lika full som en kastull, men kunde notera Edsbyns tryck på läktarn. Skitbra helt enkelt. Och naturligtvis trumma.

 
At 17/8/06 00:52, Blogger Lagercrantz said...

Om man nu inte vill ha trumman tycker jag i alla fall man kan variera sig och testa handklappet som föreslås i inlägget.

 
At 22/8/06 15:12, Anonymous Anonym said...

Jag tycker att vi i stället skall testa med trumpet:

HEJA GAIS – TUT TUT – HEJA GAIS – TUT TUT

Inte? Jävla bakåtsträvare! ;)

Trumma kommer inom ett par åt, vare sig vi vill eller inte. Och så kommer gaisare att börja kalla sig för goa gubbar. Det är bara att resignera, tyvärr.

 

Skicka en kommentar

<< Home